O wadach i zaletach spożywania cukru
Fot. Małgorzata Iwanicka

Cukier powstaje z buraków cukrowych, które rosną w ziemi i mają kolor biały. Potem trafiają do cukrowni. Jest on też produkowany z trzciny cukrowej, ale ta nie rośnie w naszym klimacie. Tamten cukier ma kolor brązowy. Wyjaśniliśmy te kwestie w Zamkolandii, gdyż dzieci z Przedszkola Publicznego nr 21 w Rzeszowie, z którymi rozmawiała Ksenia Burghardt myślały, że cukier jest np. z czekolady. Tak czy inaczej, nie należy jeść go dużo, lepiej wybierać cukier, który jest w owocach czy kaszach i owsiance, o czym przekonywała Was dietetyk Agnieszka Momora. Upiekła nawet dla nas zdrowe ciasteczka owsiane. Wiktoria i Kamila, gdy zobaczyły jak wygląda słynny, czarny napój, po wygotowaniu, nie chcą go już pić i to jest dobra rada dla wszystkich. Krzyś i Piotr wiedzieli, że cukier może szkodzić. Gdy jemy go za dużo psują się zęby, możemy utyć. Choć cukier daje naszemu organizmowi energię potrzebną do życia, to gdy zjemy do za dużo usypia nas i źle się po nim czujemy.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj