Podkarpacie słynie z wielu wyrobów cukierniczych charakterystycznych dla naszego regionu – przypomniał w audycji „Tu i teraz” Marcin Purgacz nauczyciel w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, jednocześnie ambasador marki Podkarpackie Smaki. W kalendarzu nietypowych świąt dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Data wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie 26 listopada należało spożyć swój ulubiony deser.
Wśród wielu wyrobów charakterystycznych dla naszej części Polski – Purgacz wymienił ciasteczka amoniaczki, smalcówki oraz babki drożdżowe i ucierane.
Dietetyczka Agnieszka Momora zwróciła uwagę na możliwość wypiekania ciast o niskiej zawartości tłuszczu i cukru. Zachęciła używania mąki orkiszowej zamiast pszennej oraz słodzików zamiast cukru. Specjalistka zaproponowała też przyrządzanie tzw. brownie oraz deserów z jak największą zawartością białka.
Z zaproszonymi gośćmi rozmawiał Roman Adamski.