Dzień ciasta
Fot. archiwum / nowe media

Podkarpacie słynie z wielu wyrobów cukierniczych charakterystycznych dla naszego regionu – przypomniał w audycji „Tu i teraz” Marcin Purgacz nauczyciel w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, jednocześnie ambasador marki Podkarpackie Smaki. W kalendarzu nietypowych świąt dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Data wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie 26 listopada należało spożyć swój ulubiony deser.

Wśród wielu wyrobów charakterystycznych dla naszej części Polski – Purgacz wymienił ciasteczka amoniaczki, smalcówki oraz babki drożdżowe i ucierane.

Dietetyczka Agnieszka Momora zwróciła uwagę na możliwość wypiekania ciast o niskiej zawartości tłuszczu i cukru. Zachęciła używania mąki orkiszowej zamiast pszennej oraz słodzików zamiast cukru. Specjalistka zaproponowała też przyrządzanie tzw. brownie oraz deserów z jak największą zawartością białka.

Z zaproszonymi gośćmi rozmawiał Roman Adamski.

Cz. I

Cz. II

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj