Rzeszowski cukiernik Kazimierz Rak z tytułem "branżowa osobowość roku". Otrzymał go za za całokształt swojej działalności. Spośród kilkunastu zgłoszonych kandydatów Kapituła Konkursu wyłoniła czwórkę finalistów, a następnie zwycięzcę.
Kazimierz Rak związany jest z branżą cukierniczą od ponad 50 lat. Uczył się tego zawodu w Zespole Szkół Gospodarczych przy ul. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Przyznaje, że coraz trudniej jest prowadzić cukierniczy biznes. Jak powiedział na naszej antenie - kiedyś wystarczyło upiec sernika albo makowca, zrobić pączki albo drożdżówki teraz trzeba śledzić nowości, a wypieki traktować jak dzieła sztuki, które muszą być także misternie udekorowane.
Cukiernia Kazimierza Raka słynie z lodów produkowanych na bazie naturalnych składników i wypieków na podstawie starych receptur. Kazimierz Rak angażuje się również w działalność filantropijną. M.in. mieszkańców Rzeszowa częstuje kremówkę papieską, która w tym roku ma mieć 87 metrów.