W sprzedaży są już nowalijki czyli młode wiosenne warzywa. Ale na naszych talerzach - jak sugerują specjaliści - powinny pojawiać się okazyjnie ponieważ znajdują się w nich środki chemiczne pochodzące z nawozów.
Najwięcej jest w nich azotanów i azotynów czyli substancji rakotwórczych. Dlatego kupując pierwsze wiosenne warzywa zwracajmy uwagę na ich pochodzenie - powiedział gość Radia Rzeszów - profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego Maciej Balawejder.
W naszym kraju obowiązuje Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej i producenci wytwarzający żywność na dużą skale starają się przestrzegać norm nawożenia i ochrony roślin. Dlatego ich warzywa oraz owoce są zazwyczaj bezpieczne nie zawierające nadmiernej ilości azotanów czy pestycydów - dodał nasz gość.
Profesor Balawejder podkreśla, że polska żywność ma już swoją markę i w sklepach warto szukać warzyw od rodzimych producentów. A jeśli kupujemy nowalijki na targu - to warto mieć sprawdzonego dostawcę który nie nadużywa naturalnych nawozów i pestycydów.