Prof. Balawejder o rakotwórczych chemikaliach w "świeżych" warzywach
fot. M. Maśniak

W sprzedaży są już nowalijki czyli młode wiosenne warzywa. Ale na naszych talerzach - jak sugerują specjaliści - powinny pojawiać się okazyjnie ponieważ znajdują się w nich środki chemiczne pochodzące z nawozów.

Najwięcej jest w nich azotanów i azotynów czyli substancji rakotwórczych. Dlatego kupując pierwsze wiosenne warzywa zwracajmy uwagę na ich pochodzenie - powiedział gość Radia Rzeszów - profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego Maciej Balawejder.

W naszym kraju obowiązuje Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej i producenci wytwarzający żywność na dużą skale starają się przestrzegać norm nawożenia i ochrony roślin. Dlatego ich warzywa oraz owoce są zazwyczaj bezpieczne nie zawierające nadmiernej ilości azotanów czy pestycydów - dodał nasz gość.

Profesor Balawejder podkreśla, że polska żywność ma już swoją markę i  w sklepach warto szukać warzyw od rodzimych producentów. A jeśli kupujemy nowalijki na targu - to warto mieć sprawdzonego dostawcę który nie nadużywa naturalnych nawozów i pestycydów.

Oceń ten artykuł
(3 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj