"Biesiada dla Adama - Majówka z Mickiewiczem" rozpoczęła się w sobotę w Kolbuszowej. Dwudniowe wydarzenie zostało zorganizowane przez Miejski Dom Kultury z okazji 220 rocznicy urodzin Wieszcza, z zamiarem przypomnienia jego twórczości oraz starych polskich obyczajów.
Po południu gotowany był bigos według wskazań dr Grzegorza Russaka - popularyzatora kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Mistrzynią ceremonii była kolbuszowianka Janina Olszowy - niezrównana znawczyni kuchni regionalnej. Odbyła się też prelekcja i dyskusja na temat dawnych receptur, a w galerii miejskiej można obejrzeć wystawę trofeów myśliwskich i zdjęć przyrodniczych.
W niedzielę, w programie Majówki z Mickiewiczem w Kolbuszowej, m.in gra przyrodniczo- turystyczna dla rowerzystów, polonez w wykonaniu mieszkańców miasta, prezentacja waltornistów i recytacje poezji wielkiego polskiego romantyka.