Pod znakiem smaków i zapachów kuchni kresowej odbył się w Baszni Dolnej finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów.
Prawdziwym przebojem kulinarnym okazały się proziaki - najbardziej charakterystyczny wypiek w naszym regionie, który ma udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Równie chętnie publiczność degustowała przysmaki kuchni włościańskiej i żydowskiej przygotowane przez panie z kilkudziesięciu kół gospodyń wiejskich.
Jak co roku, oblegane były stoiska rękodzielników i giełda staroci. Ciekawym punktem programu była też ekspozycja oryginalnych kart pocztowych z przełomu XIX i XX wieku i, oczywiście, występy zespołów muzycznych w amfiteatrze.
Festiwal Dziedzictwa Kresów to wydarzenie kulturalne, nawiązujące do bogatej spuścizny dawnych Kresów Rzeczypospolitej Polskie. W ciągu prawie dwóch tygodni w kilkunastu miejscowościach Podkarpacia odbywały się. spektakle, koncerty, spotkania literackie i konferencje. Kolejna edycja Festiwalu - za rok.