100 sztuk bydła simentalskiego, 80 koni i kilkadziesiąt sztuk innych zwierząt gospodarskich rodzimych ras można oglądać w Rudawce Rymanowskiej. Trwa tam doroczna impreza związana z pożegnaniem wakacji. Na dwa dni, na dwie polany przy przełomie Wisłoka przyjechali hodowcy z całego kraju, w tym z Wielkopolski, Świętokrzyskiego i Mazowsza.
Rywalizują o ważne tytuły w prowadzonych przez nich hodowlach. Nie brakuje też promocji zdrowej żywności. Można się o tym przekonać podczas degustacji 300 kg wołu pieczonego na ruszcie, lokalnych miodów, kiełbas i pierogów.
W ramach akcji Niepodległa Polska Smakuje przygotowano na przykład zupę z pokrzyw z kluseczkami i zrazy z boczkiem i dereniem, także kaszę gryczaną.
Wieczorem na polanie w Rudawce koncert pieśni patriotycznych i występ zespołu MUSS. Jutro impreza rozpocznie się o godz. 7.30 polową mszą świętą, następnie pokaz ścieżki huculskiej dla dzieci oraz konkursy: skoków przez przeszkody i zaprzęgów parokonnych.