W Harasiukach w powiecie niżańskim królowały wczoraj grzyby w różnych postaciach. Tak jest co roku w pierwszy weekend września. Plenerową imprezę pod nazwą "Grzyby" zorganizowano po raz 15.
Jak mówi wójt gminy na tych terenach rosną wyjątkowo smaczne borowiki, podgrzybki , kurki i koźlarze, po które przyjeżdżają goście nawet spoza Podkarpacia. Henryk Bździuch dodaje, że to zasługa lasów, które zajmują połowę powierzchni gminy. Grzyby inspirują miejscowe koła gospodyń wiejskich, które przyrządzają z nich m.in. sosy, gołąbki i zupy.
W czasie święta była też degustacja ciast i nalewek.
***
W Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym "Grzybowe Smaki" 1 miejsce zajęło KGW Krzeszów Dolny i schab jelenia faszerowany grzybami z musem dereniowym. 2 miejsce zdobyła zupa grzybowa na winie podana z rydzami na maśle i czosnkowych grzankach przygotowana przez Zespół Kolędniczy "Herody" z Łazor. Na 3 miejscu znalazły się natomiast bitko wołowe w sosie z grzybów leśnych.