Jedni wola je zbierać, inni tylko jeść. Rozpoczyna się sezon na jesienne grzyby, dlatego grzyboznawca Artur Zamorski z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - epidemiologicznej w Rzeszowie przypominał na naszej antenie, że należy zbierać tylko te, które znamy.
Warto też - idąc do lasu - mieć ze sobą atlas grzybów, żeby sprawdzić i porównać wszystkie cechy charakterystyczne. Najgorsza jest rutyna - wtedy łatwo o pomyłkę - powiedział nasz gość. W razie wątpliwości można przynieść grzyby do powiatowej lub wojewódzkiej stacji Sanepidu i poprosić o kontrolę. To jest usługa bezpłatna.
Zatrucie grzybami może skończyć się śmiercią, ale najczęściej objawia się w postaci niestrawności. Dlatego należy natychmiast skontaktować się z lekarzem, ponieważ nie ma domowych metod leczenia zatrucia grzybami.
W literaturze opisanych jest 15 tys gatunków. Większość to są grzyby jadalne, ale część jest wciąż niezbadanych.