Piotr Puchalski: Polskie rolnictwo ekologiczne jest w regresie
fot. A. Kutrzeba

Spada zainteresowanie rolnictwem ekologicznym w Polsce. W ostatnich 5 latach powierzchnia upraw ekologicznych zmniejszyła się o 170 tys. hektarów  i wynosi obecnie 500 tys. ha   

Piotr Puchalski prezes Związku Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego powiedział na naszej antenie, że główną przyczyną są skomplikowane przepisy, brak płatności do tej dziedziny produkcji i zrównanie dopłat z uprawami konwencjonalnymi. Zdaniem naszego gościa konieczne jest również powołanie Instytutu Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w randze Państwowego Instytutu Badawczego. W ubiegłym roku roku przy ministrze rolnictwa powstał zespół ekspercki ds żywności ekologicznej. Kilka miesięcy temu został rozwiązany. Podobny organ doradczy w najbliższym czasie ma powołać minister rolnictwa.

Produkcja ekologiczna to zaledwie 2 proc ogólnej wartości rynku żywności.

NIK opracowuje raport na temat rolnictwa ekologicznego w Polsce. Ma być gotowy w przyszłym roku. 

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj