Spada zainteresowanie rolnictwem ekologicznym w Polsce. W ostatnich 5 latach powierzchnia upraw ekologicznych zmniejszyła się o 170 tys. hektarów i wynosi obecnie 500 tys. ha
Piotr Puchalski prezes Związku Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego powiedział na naszej antenie, że główną przyczyną są skomplikowane przepisy, brak płatności do tej dziedziny produkcji i zrównanie dopłat z uprawami konwencjonalnymi. Zdaniem naszego gościa konieczne jest również powołanie Instytutu Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w randze Państwowego Instytutu Badawczego. W ubiegłym roku roku przy ministrze rolnictwa powstał zespół ekspercki ds żywności ekologicznej. Kilka miesięcy temu został rozwiązany. Podobny organ doradczy w najbliższym czasie ma powołać minister rolnictwa.
Produkcja ekologiczna to zaledwie 2 proc ogólnej wartości rynku żywności.
NIK opracowuje raport na temat rolnictwa ekologicznego w Polsce. Ma być gotowy w przyszłym roku.