P. Krajmas: Potrzebna zmiana w podejściu do ekologicznej, zdrowej żywności
Fot. Ewa Niedziałek Szeliga

W podrzeszowskiej Jasionce dziś drugi dzień Międzynarodowych Targów Ekogala. 

Zapotrzebowanie na żywność ekologiczną wzrasta, ale Polacy masowo kupując w sieciach zagranicznych zapomnieli o wspieraniu lokalnych producentów - uważa Paweł Krajmas prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Polska Ekologia.

Zdaniem Pawła Krajmasa w Polsce brakuje odpowiedniego systemu wsparcia producentów ekologicznych, konieczna jest zmiana systemu dopłat. Niezbędna jest też edukacja konsumentów w zakresie wspierania rodzimych wytwórców ekologicznych.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

2 komentarzy

  • EkoChatka 10 Gru, 2018

    OBSERVATOR Jeśli władze niszczą drobne, czyli ekologiczne i tradycyjne rolnictwo, to resztki rolników mają dokładać do utrudnianej ciągle sprzedaży swoich produktów? Dlaczego obecnie na wsi znaleźć gospodarstwo z krową czy drobiem jest bardzo ciężko? Dlaczego mieszkańcy wsi w większości nie oprawiają nawet małych ogródków na własne potrzeby? Może niskie zarobki i markety na każdej ulicy, nie płacące zresztą podatków też są winą tych resztek prawdziwych rolników?

  • Observator 09 Gru, 2018

    Ekologiczna żywność jest zbyt droga. Polacy- konsumenci przy niskich zarobkach i emeryturach szukają tańszych artykułów w supermarketach należących do sieci zagranicznych. Dlatego trudno tu o szybką zmianę w podejściu do ekologicznej, zdrowej żywności.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj