Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego otrzymał uprawnienia do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
Decyzję podjęła Centralna Komisja ds. Stopni i Tytułów po zasięgnięciu opinii Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego. To czwarte uprawnienia akademickie dla Uniwersytetu, które wydział Biologiczno-Rolniczy uzyskał w ciągu 13 lat swojego istnienia.
Dziekan - prof. Czesław Puchalski - powiedział, że wydział posiada wysoki potencjał naukowo-badawczy o zasięgu krajowym i międzynarodowym, o czym świadczą dwukrotnie uzyskane międzynarodowe nagrody „Elsevier Research Impact Leaders Awards”. Nagroda ta przyznawana jest uczelniom, których publikacje miały największy wpływ na postrzeganie polskiej nauki w świecie.
Rzecznik uniwersytetu Maciej Ulita dodał, że wydział Biologiczno-Rolniczy w ostatnich pięciu latach zrealizował szereg projektów badawczych o wartości ponad 60 mln zł i jest niekwestionowanym liderem w zakresie uzyskanych patentów, wdrożeń i współpracy z gospodarką.
Niedawno uprawnienia do nadawania stopnia doktora otrzymał także wydział Medyczny oraz Prawa i Administracji