Na zielonym rynku w Przemyślu inspektorzy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej prowadzą akcję informacyjną dotyczącą rolniczego handlu detalicznego. Zgodnie z przepisami obowiązującymi od stycznia, przetworzone produkty spożywcze, a więc: wędliny, masło, sery, soki czy na przykład dżemy mogą sprzedawać tylko rolnicy, którzy zgłosili taką działalność w Sanepidzie. Kolejny wymóg jest taki, że muszą to być wyroby pochodzące z własnych upraw. Natomiast jeśli ktoś na przykład kupił od rolnika owoce przerobił je na dżem lub sok, to nie może tego sprzedawać w świetle przepisów obowiązujących od stycznia.
Na razie inspektorzy sanitarni tylko pouczają osoby, które nie są rolnikami, a sprzedają przetworzone produkty spożywcze. Prowadzenie takiej działalności bez odpowiedniego zezwolenia zagrożone jest karą w wysokości 5 tys zł.