Były smakołyki kuchni śródziemnomorskiej, konkursy i prezentacje. W Zespole Szkół Spożywczych w Rzeszowie zorganizowano dzień hiszpańsko-włoski, by zachęcić młodych ludzi do wyboru tej placówki.
Dla uczniów, którzy uczestniczyli w zagranicznych praktykach w Sewilli i Rimini było to ważne życiowe doświadczenie. Oprócz praktycznego poznania zawodu, mogli poznać Włochy i Hiszpanię. Dziś odebrali tzw. europasy, czyli dokumenty poświadczające zdobyte kompetencje zawodowe, które ułatwiają podjęcie wymarzonej pracy.
Jak podkreśliła wicedyrektor placówki Katarzyna Nowak średnie szkoły zawodowe zabiegają o tegorocznych absolwentów gimnazjów i podstawówek. Licea są oblegane przez dwa roczniki kończące szkoły, a w technikach jest problem ze skompletowaniem klas.
Tymczasem absolwenci placówki nie mają problemu ze znalezieniem zatrudnienia za granicą i wielu z nich korzysta z tej możliwości.
Zespół Szkół Spożywczych, oprócz typowych dla palcówki zawodów cukiernika, kucharza i kelnera, kształci w kierunkach takich jak m.in. analityk, organizacja reklamy, eksploatacja portów i terminali, lotniskowych służb operacyjnych i hotelarstwa.