Mieszkańcy Tarnobrzega napisali książkę kucharską. Ma 64 autorów, powstała z ponad 260 przepisów. Przysłane do książki receptury świadczą o tym, że autorzy lubią eksperymentować, ale pozostają również wierni swoim korzeniom, rodzimym, dzikowskim, lasowiackim smakom, domowym sprawdzonym przepisom.
W publikacji jest na przykład przepis na: Crème caramel, czyli słynny deser budyniowy z miękkim karmelem na wierzchu i karmelowym sosem, burger z nachos, falafele, wodorosty nori, ale również na „Freyerówki”, czyli orzechowe ciasteczka, które jadało się w domu Alfreda Freyera, proziaki, pierogi z bobem czy kartacze po tarnobrzesku.
Spotkanie autorskie, promujące książkę odbędzie się we wtorek, 9 lipca o godz. 17.00 w Środowiskowym Domu Kultury przy Tarnobrzeskiej Spółdzielni Mieszkaniowej . Książkę wydało wspólnie Stowarzyszenie Kulturalno-Oświatowe Libri oraz Stowarzyszenie Dolina Smaku.