"Smaki Jesieni" w Boguchwale
fot.J. Piekło

Sok agrestowy z dziką różą w wykonaniu piekarni "Radosna Twórczość" i powidła śliwkowe autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich z Nosówki zdobyły uznanie jury w konkursie "Spiżarnia Pełna Smaków". Podczas czwartej edycji Festiwalu "Smaki Jesieni" w Boguchwale lokalni wytwórcy zaprezentowali swoje najlepsze przetwory z tegorocznych zbiorów. 

W kategorii przetwory warzywne pierwszą nagrodę zdobyła Janina Olszańska z Krasiczyna za sałatkę "Pory na zimę". Pani Janina Chętnie dzieli się swoimi przepisami. Jak podkreśla, tajemnica jej sałatki tkwi w nieblanszowaniu pora. 

Marcin Purgacz, przewodniczący jury konkursu zaznaczył, że kulinarne dziedzictwo Podkarpacia jest przodujące w Polsce, a tradycja miesza się z nowoczesnością. Festiwal Smaki Jesieni w Boguchwale zaprezentował bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji kulinarnych związanych z jesienią. 

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Artykuły powiązane

  • 30 Sty, 2021
    Rzeszów poza czołówką konkursu "Świeć się"
    Rzeszów poza czołówką konkursu "Świeć się"
    Rzeszów zajął 13 miejsce w ogólnopolskim plebiscycie na najpiękniej oświetlone świątecznie miasto w Polsce. W głosowaniu internautów zwyciężył Chełm. W...
  • 23 Sty, 2021
    Fotoradary w Rzeszowie
    Fotoradary w Rzeszowie
    Na Rzeszowskich skrzyżowaniach pojawią się fotoradary. Stolica Podkarpacia znalazła się na liście 18 polskich miast w których na najniebezpieczniejszych skrzyżowaniach pojawiąsię fotoradary....
  • 19 Sty, 2021
    Dojrzałość – wystawa Muzeum Rzemiosła w Krośnie
    Dojrzałość – wystawa Muzeum Rzemiosła w Krośnie
    Fotografie, sprzęty gospodarstwa domowego, wyposażenie restauracji, warsztatu krawieckiego, a także zaimprowizowany piknik w plenerze. To niektóre elementy wystawy „Dojrzałość” prezentowanej...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj