Wybierając się do lasu na grzyby warto nastawić się na jeden, dwa gatunki i tylko takie zbierać. Nie ma też ogólnej metody rozpoznawania grzybów jadalnych i trujących trzeba każdy grzyb indywidualnie oceniać i dokładnie oglądać radzi grzyboznawca Artur Zamorski z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Nasz gość dodaje, że w razie jakichkolwiek wątpliwości zebrane okazy należy pokazać osobie, która potrafi je ocenić, można tez przynieść je do Sanepidu w Rzeszowie. Kupując grzyby na targu warto sprawdzić czy są sprawdzone przez klasyfikatora z atestem do takiej oceny.
Nasz gość potwierdza, że pojawiają się w Polsce nowe grzyby, np. nieobecny wcześniej na naszym terenie jadalny borowik amerykański, to grzyb który może wyprzeć polskiego borowika szlachetnego. Spotykamy też grzyby, które z uwagi na zmiany klimatu zaczynają występować na terenach, gdzie nigdy ich nie widziano, przykładem może być trujący borowik żółtopory który pojawił się na Podkarpaciu.