Mniej gospodarstw produkujących ekologiczną żywność i mniejsza powierzchnia takich upraw. Tak sytuację w tej branży opisuje najnowszy raport Najwyższej Izby Kontroli. Piotr Puchalski, prezes Związku Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego - powiedział w naszym programie, że jest to skutek wprowadzonych pięć lat temu uregulowań prawnych. Jak mówił, rolnicy - ekolodzy w naszym kraju ciągle oczekują na takie otoczenie prawne, jakie mają ich koledzy w innych krajach Unii Europejskiej.
Raport NIK wskazuje także na podwojenie się w naszym kraju liczby przetwórni żywności ekologicznej sprowadzających dla swoich potrzeb surowiec z zagranicy. W ocenie Piotra Puchalskiego to zjawisko jest skutkiem dużego rozdrobnienia polskich producentów. Zdaniem naszego gościa sytuacja na rynku żywności ekologicznej zmusi jej producentów do zrzeszania się wokół dużych operatorów - dostawców.