Do produkcji zdrowej żywności przekonywał rolników z powiatu lubaczowskiego prof. Mirosław Miller. Jeden z twórców projektu Zielona Dolina Żywności i Zdrowia z Wrocławia uważa, że przyczyną wielu chorób jest zła dieta. Przyszłością - jego zdaniem - będzie tzw. żywności funkcjonalna czyli prozdrowotna. Zawiera podwyższoną ilość składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. chleb z selenem czy sok z marchewki wzbogacony witaminą C.
Uczestniczący w spotkaniu rolnicy wskazywali na niskie ceny owoców i zalew tańszych produktów np. fasoli z Chin. Dodają jednak, że niektóre rady profesora są cenne, np. łączenie w grupy producentów, aby zaoferować klientom kompleksową ofertę produktów.
Kilka miesięcy temu podobne spotkanie odbyło się w powiecie przeworskim, efektem jest współpraca w dziedzinie produkcji serów i jagody kamczackiej. Projekt Zielona Dolina realizują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z rolnikami i przedsiębiorcami.