Władysława Jastrzębska: Eksport polskich produktów rośnie
Fot. Anna Kutrzeba

Polska zaczyna eksportować coraz więcej swoich produktów, Szacunki IERiGZ (Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnosciowej) wskazują, że tegoroczne wpływy z eksportu przekroczą 25 mld euro.

Zdaniem rzeszowskiej ekonomistki dr Władysławy Jastrzębskiej mimo rosnącej ilości np. wyrobów mleczarskich czy drobiu, niskie ceny obniżają wartość eksportu. Przykładowo w ub roku polski eksport drobiu wzrósł o 17 procent a z powodu cen wartość tego eksportu wyniosła tylko 7.

Ekonomistka zauważa jednak że mimo spodziewanej nadwyżki eksportowej, to import w ostatnich latach rósł. Sprowadzaliśmy np. więcej alkoholu, nasion oleistych, owoców i warzyw oraz zwierząt żywych.
Podkarpacie także ma też swój udział w eksporcie, dr Jastrzębska wymienia tu takie branże jak skoncentrowane mleczarstwo, wyroby mięsne, oraz przemysł owocowo-warzywny. Tu ekonomistka dostrzega możliwości w nawiązaniu szerszych kontaktów z najbliższymi sąsiadami np Słowacją.

Dr Jastrzębska podkreśla, ze mamy tez duży potencjał rolnictwa ekologicznego, ale ten rynek wymaga jeszcze wielu nakładów.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj