Uczta dla smakoszy potraw regionalnych w Pilźnie koło Dębicy. Odbywają się wojewódzkie eliminacje do Ogólnopolskiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. To najważniejsze wydarzenie promujące produkty regionalne.
Startuje 70. wystawców, którzy przygotowali 136 potraw tradycyjnych. Najlepsze z nich będą reprezentować Podkarpacie w zmaganiach o tytuł "perły produktu tradycyjnego". Nagroda w konkursie jest dla wytwórców smakołyków niejednokrotnie furtką do rozwijania działalności gospodarczej. Prezentowane produkty mogą też zainspirować restauratorów lub przedsiębiorców do włączenia ich do menu albo produkcji. Rozstrzygnięcie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów nastąpi ok. godz. 16.00.
Konkurs połączony jest z dorocznym Świętem Golonki Pilzneńskiej. Po południu zaplanowano Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas. Imprezie towarzyszą też konkursy i zabawy dla dzieci koncerty zespołów artystycznych a gwiazdą wieczoru będzie Rafał Brzozowski.
Program
10.00 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Smaki Regionów impreza towarzysząca
12.00-14.00 Występy dzieci szkół podstawowych i przedszkolnych
Konkursy i zabawy dla dla dzieci- Kinder Sid
14.00-15.00 Zespół Śpiewający i Grający Jasiołczanie z Jasionki
15.00-16.00 Kapela Jodłowianie
16.00-16.10 Powitanie
16.10-16.40 Roztrzygnięcie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów
16.40-17.30 Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas
17.30-18.00 WHY NOT
18.00-18.30 THE SEEDS
18.30-19.30 Rozdanie Nagród
21.00-2.00 Zabawa Taneczna Zespół Live Band i DJ SID