Lęk przed koronawirusem i robienie nadmiernych zapasów żywności sprzyjają panice i dodatkowo napędzają wzrost cen żywności mówi dr Władyslawa Jastrzębska ekonomistka z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Wszelkie zachowania stadne zmierzające do podnoszenia popytu sprzyjają podnoszeniu cen produktów lub pozbywaniu się nadmiaru towaru., to naturalny mechanizm związany z prawami rynku - podkreśla nasz gość.
Dr Jastrzębska przypomina, że wzrost cen żywności spowodowany jest wieloma czynnikami nie związanymi z koronawirusem, są to zmiany klimatyczne, susza i wzrost płac. Nasz gość zauważa, że na zagrożeniu koronawirusem bardziej ucierpi produkcja artykułów przemysłowych.
Odnosząc się do wzrost cen energii dr Jastrzębska podkreśliła, że jej wzrost związany jest z dostosowaniem się do przechodzenia na energie odnawialną, do czego zobowiązani jesteśmy jako kraj członkowski UE.
Dr W. Jastrzebska o wpływie koronawirusa na ekonomię
- 03 Mar, 2020 09:05
- Skomentuj jako pierwszy!
Etykiety
Skomentuj
Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl