Świąteczny zielony rynek
Fot. archiwum / nowe media

Nie tylko w sklepach wielkopowierzchniowych daje o sobie znać świąteczna gorączka. Na podkarpackich zielonych rynkach kupujących więcej niż zazwyczaj i co ciekawe, koniunktura świąteczna nie wywindowała cen w górę. Jedynie jajka są droższe. Na przemyskim zielonym rynku za duże jajko, z ekologicznej hodowli kur, zapłacić trzeba od 1 zł do 1,5 zł. A za kurę bez piór 80 zł. W opinii kupujących, jakość produktów na zielonych rynkach jest wyższa niż w marketach. Warzywa i owoce przyniesione do domu nie psują się tak szybko, jak te kupowane w sklepie, ale co ważniejsze mniej skażone są chemią, a zatem bardziej ekologiczne. Chodzi też o smak.

Ponoć masło z zielonego rynku jest smaczniejsze. Za 30 dag zapłacić trzeba 8 zł. 20 dag suszonych borowików kosztuje 70 zł. Kupujący zachwalają kwaszoną kapustę z dodatkiem jabłek i gruszek oraz buraki kwaszone. Są świadomi, że robiąc zakupy na zielonym rynku, wspomagają rolników.

Relacja Marka Cynkara

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
Etykiety

Artykuły powiązane

  • 23 Gru, 2020
    Jakie Święta w czasie pandemii?
    Jakie Święta w czasie pandemii?
    Jak bardzo czas pandemii zmieni tegoroczne Święta? Jesteśmy przekonani, że będzie inaczej, ale jak? W programie przytoczyliśmy badania mówiące o...
  • 28 Lis, 2020
    Remont rynku w Jarosławiu
    Remont rynku w Jarosławiu
    Na półmetku jest remont południowej i zachodniej strony jarosławskiego rynku. W pierwszym etapie prace obejmują m.in. rozbiórkę starej nawierzchni, budowę...
  • 19 Lis, 2020
    Świąteczne oświetlenie
    Świąteczne oświetlenie
    Ponad 1,4 mln złotych wyda w tym roku Rzeszów na świąteczne oświetlenie miasta. Już rozpoczęło się montowanie ozdób. Najładniej będzie...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj