Spotkania z twórcami ludowymi i kuchnią regionów lasowiackiego i rzeszowskiego zaplanowało Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej w każdą niedziele podczas wakacji.
Regionalne dania przygotowywać będą panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Z kolei artyści-rzemieślnicy będą prezentować swój warsztat pracy. Zwiedzający dowiedzą się, kiedy zbierać i jak układać zioła, zobaczą, jak się rzeźbi w drewnie czy glinie, jak wygląda praca nad haftem, obrazem czy gorsetem krakowskim. Będzie można wykonać własnoręcznie ozdoby z bibuły, wikliny, drewniane zabawki i wytoczyć na kole gliniane naczynia. Stałym punktem letniego repertuaru jest spotkanie pod hasłem "Koń, jaki jest." (6 sierpnia), a nowością - warsztaty szkoleniowe dla drwali organizowane przez Nadleśnictwo Kolbuszowa i Nadleśnictwo Mielec (9 lipca).
Dziś (2 lipca ) zaprezentuje się garncarz - Leszek Jurek z Pogwizdowa, oraz bibułkarka - Danuta Olszowy z Kolbuszowej Górnej. Turyści natkną się też na rzeźbiarza - Stanisława Koconia z Dębicy, autora drewnianych płaskorzeźb m.in. o tematyce sakralnej. Regionalne smakołyki przygotuje Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrów Baranowskich.
Szczegółowy plan na letnie niedziele w skansenie można zobaczyć na stronie internetowej Muzeum w zakładce "wydarzenia".