Wschodnia Polska to prawdziwe bogactwo tradycji kulinarnych. Chcą to wykorzystać samorządy Podlasia, Lubelszczyzny i Podkarpacia i wspólnie promują regionalne smakołyki. Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski od roku organizowane są imprezy, w których uczestniczą lokalni producenci żywności wytwarzanych według starodawnych receptur. Zdaniem wicemarszałka Podkarpacia Lucjana Kuźniara szlak ma duże szanse na sukces, bo konsumenci poszukują takich tradycyjnych, jak najmniej przetworzonych produktów.
Kulinarny Szlak Wschodniej Polski ma przyciągnąć turystów, ale też przyczynić się do rozwoju gospodarczego regionów ściany wschodniej. Wspieranie drobnych wytwórców i promocja ich wyrobów prowadzi bowiem do rozwoju tych firm. Najbliższe wydarzenie promujące Szlak już w najbliższą niedzielę 9 lipca w Medyni Głogowskiej koło Łańcuta na 22 Jarmarku Garncarskim. W ostatni weekend lipca miłośnicy regionalnej kuchni - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski - spotkają się w Drohiczynie na Podlasiu.