Są nieprawidłowości w ruchomych obiektach małej gastronomii, czyli punktach, które działają tylko w okresie wiosenno - letnim. Jak powiedział na naszej antenie Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Adam Sidor na ponad 200 obiektów skontrolowanych w kwietniu i maju w przypadku 32 nałożono mandaty, a 2 lokale zostały zamknięte ze względu na możliwość narażenia zdrowia i życia klientów.
Adam Sidor zaleca, aby zwracać uwagę na porządek i czystość sal, sztućców oraz ubioru personelu - może to być bowiem miernikiem tego, w jaki sposób o higienę dba się w kuchni. Wszelkie zastrzeżenia należy zgłaszać do najbliższej stacji saniatarno - epidemiologicznej.
Nasz gość poinformował także, że na terenie województwa podkarpackiego od 20 do 30 procent kleszczy może być nosicielem krętka boreliozy. Odradza on jednak badanie samych insektów - co oferują niektóre laboratoria medyczne. Ważniejsza jest obserwacja, czy między 2 a 5 tygodniem pojawi się w okolicy ugryzienia rumień i wtedy należy szukać pomocy u lekarza rodzinnego.