W Jasionce koło Rzeszowa wypiekany jest chleb według starej ukraińskiej receptury. Powstaje tylko 5 rodzajów chleba z najprostszych składników. Chleb przyciąga nie tylko wyglądem, ale też smakiem i zapachem – mówią klienci. Z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Tajemnicą smaku ukraińskiego chleba jest zakwas. Został przywieziony przez współwłaściciela piekarni z Ukrainy. Iwan Pasiecznik mówi, że dawniej na Ukrainie właśnie zakwas panna młoda otrzymywała między innymi jako wiano, kiedy wychodziła za mąż.

Pierwszy przepis na chleb pan Iwan otrzymał od swojej teraz 93-letniej babci. Najważniejsze jest to, że teraz stosuje się do rad przekazanych przez babcie, czyli chleb wyrabiany jest w absolutnej ciszy, a przed wsadzeniem do pieca odmawiana jest modlitwa. Chleb wyrabiany jest tylko ręcznie. Do sklepów dostarczany jest przed południem, bo jak przekonuje piekarz, musi on odpocząć po piecu. Wtedy jest najzdrowszy. Współwłaścicielem piekarni jest Polak. Należy tutaj dodać, że współpraca miała początek podczas jednego z Forum Europa – Ukraina, które odbywało się w G2A Arena w Jasionce.

Chleb można kupić w sklepach na terenie Rzeszowa, a także w okolicznych miejscowościach. Dla ułatwienia należy pytać o Iwan Chleb.

Oceń ten artykuł
(5 głosów)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj