Tarnobrzeg jest kolejnym miastem na Podkarpaciu, w którym powstanie Jadłodzielnia. Całe przedsięwzięcie nawiązuje do idei foodsharingu, czyli dzielenia się jedzeniem. Wyposażony w lodówkę i szafki punkt ma zafunkcjonować przy miejskim targowisku. Będzie on dostępny dla wszystkich, którzy przyniosą tam domowe nadwyżki produktów spożywczych oraz dla osób, które zechcą z nich skorzystać. Mogą to być m.in. przygotowane w nadmiarze potrawy, ale z umieszczoną datą ich zrobienia, owoce, warzywa, pieczywo i wszystko co nadaje się do jedzenia a miałoby zostać zmarnowane.
Inicjatorka tego przedsięwzięcia w Tarnobrzegu Justyna Uchańska z miejskiej Rady Kobiet podkreśla, że Jadłodzielnia nie jest punktem dla ubogich, ponieważ ma służyć przede wszystkim ograniczaniu wyrzucania żywności i zaśmiecaniu środowiska. Nie ma więc znaczenia czy pozostawionym jedzeniem poczęstuje się osoba zamożna, czy biedna.
Na Podkarpaciu takie punkty funkcjonują już m.in. w Rzeszowie, Krośnie i Sanoku, a pierwsza w Polsce Jadłodzielnia powstała 5 lat temu w Warszawie.