Zapach wszelkiej "maści"... pierogów unosi się nad podjasielskim Tarnowcem. Właśnie rozpoczyna się tam (g.13) IX Festiwal Smaków Regionalnych. Jego głównym bohaterem są pierogi; nieoficjalne źródła mówią że ulepiono ich tu około... 100 tysięcy. Na miejscowym stadionie ruszyła degustacja. Atrakcji dostarczy też konkurs na najlepszy wyrób. Ponadto będą zmagania pań w lepieniu pierogów "na czas". Z kolei panowie zmierzą się w jak najszybszym... ich zjedzeniu.
Imprezę wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich zorganizował miejscowy Gminny Ośrodek Kultury. Jedzenia ma nie zabraknąć. Organizatorzy gwarantują również ucztę duchową; wystąpi krakowski zespół "Grupa Pod Budą" oraz REDLIN a także liczne kapele ludowe i zespoły śpiewacze. Będą zabawy i konkursy dla publiczności. A na straganach zaprezentują się przedstawiciele rzemiosła ludowego ze swoimi wyrobami: wikliniarskimi, hafciarskimi, szkłem artystycznym, ceramiką oraz kowalstwem.