Pod hasłem "Ziemniak na horyzoncie" Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej rozpoczyna kolejny cykl warsztatów kulinarnych. Zajęcia poprowadzi mistrzyni kuchni regionalnej – Janina Olszowy, popularnie zwana Babcią Janiną, autorka kilku książek kucharskich.
Począwszy od jutra, w każdą ostatnią sobotę miesiąca do listopada, uczestnicy warsztatów będą przygotowywać potrawy z ziemniaków. Poznają ziemniaczane przysmaki z kuchni lasowiackiej, galicyjskiej, żydowskiej, dworskiej i kresowej, m.in. gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą, ziemniaczankę lasowiacką czy kacapoły z mięsem.
Na finał warsztatów zostanie uruchomiony piec chlebowy. Upieką się w nim kaczki nadziewane tartymi ziemniakami.
Warsztaty odbywać się będą na terenie kolbuszowskiego skansenu w dawnej szkole z Trzebosi w godzinach od 11.00 do 14.00. Obowiązują wcześniejsze zapisy.