Strategia rozwoju rolnictwa ekologicznego wymaga aktualizacji uważa Piotr Puchalski nowy szef Rady ds. rolnictwa ekologicznego przy ministrze rolnictwa. Pełni on równocześnie funkcję prezesa Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego i szefa Grupy Bio-food Roztocze. Jego zdaniem - stan rolnictwa ekologicznego w kraju jest zły, wskutek zmian prawnych i wycofania w latach 2007-14 z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 170 mln euro na tę dziedzinę gospodarki rolnej.
Piotr Puchalski wylicza, że żywność ekologiczna stanowi w Polsce zaledwie pół procent ogółu żywności i ma szacunkową wartość 700 mln zł. W Polsce tylko 2% gruntów zajmują uprawy ekologiczne. Tymczasem Niemcy dofinansowując ten sektor, również ze środków krajowych, planują by w 2020 roku uprawy ekologiczne zajmowały 20% areału rolnego kraju. Puchalski dodaje, że w związku z dużym zapotrzebowaniem rynku na produkty ekologiczne coraz więcej żywności bio importujemy z Europy.