8 listopada obchodzony jest Dzień Zdrowego Śniadania organizowany w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
W programie Śniadanie daje moc uczestniczy 490 szkół z województwa podkarpackiego. Jego celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych. W trakcie tegorocznej edycji programu, dzieci brały udział w wielu edukacyjnych zabawach, dzięki którym poznawały 12 zasad zdrowego odżywiania, opracowane przez Instytut Matki i Dziecka. Do akcji po raz czwarty włączyła się m.in. Szkoła Podstawowa nr 17 w Rzeszowie, gdzie dzieci z 3 klas zrobiły kolorowe kanapkami, którymi częstowały kolegów na przerwie. Uczniowie z Zespołu Szkół Gosdpodarczych w Rzeszowie przygotowali stoły, na których prezentowali różne rodzaje śniadań np. angielskie, francuskie, rosyjskie czy amerykańskie.
Dietetycy przekonują, że pierwsze śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo po przespanej nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli nie zjemy porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć. Wpływa to negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu, ale szczególnie komórek nerwowych mózgu.
Pożywne śniadanie jest szczególnie istotne dla osób uczących się, zwłaszcza dzieci. Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną. Poranny posiłek zmniejsza również u nich ryzyko nadwagi i otyłości.