Regionalny Kocioł - to projekt edukacyjny, który był realizowany przez uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. W jego ramach uczniowie poznawali kuchnię, zwyczaje oraz mniejszości narodowe dziesięciu regionów Polski - m.in. Pomorza i Kaszub, Kujaw, polskich gór, Wielkopolski, Śląska, Warmii i Mazur, Mazowsza i Kurpi, Galicji, Podlasia i Kresów.
Projekt był naturalnym połączeniem geografii i trzech przedmiotów zawodowych obsługi konsumenta, technologii i procesów gastronomicznych. Zajęcia trwały dwa miesiące. Młodzież między innymi uczyła się przygotowywać potrawy charakterystyczne dla różnych regionów kraju. Uczniowie dowiadywali się jak wyglądały karczmy, jakie dania w nich podawano. Często musieli porozmawiać z dziadkami o tym jak dawniej żyło się i jadało.
W projekcie Regionalny Kocioł wzięło udział około 50 uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.