Dla pacjentów po udarze mózgu oraz ich opiekunów w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie odbyły się kulinarne warsztaty edukacyjne NutriDzień "Sięgnij po posiłki". Lekarze podkreślają, że niedobory składników odżywczych powstałe na skutek zmniejszonego apetytu, a jednocześnie zwiększonego zapotrzebowania białkowo-energetycznego mogą spowalniać i utrudniać proces rehabilitacji. Dlatego tak ważne jest odpowiednio wczesne wdrożenie specjalistycznego żywienia.
Spotkanie w Rzeszowie poprowadziła dr Magdalena Milewska, specjalizująca się w postępowaniu dietetycznym w chorobach neurologicznych. Podczas dzisiejszego spotkania po wykładzie odbyły się warsztaty kulinarne, przygotowano na nich zupę krem z białych warzyw i kurczaka oraz na deser mus z buraków, jabłek i banana.
Spotkanie przygotowała firma Nutricia Medyczna, podobne szkolenia odbywają się w szpitalach w całym kraju, to część programu "Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą".