W 2012 roku na Podkarpaciu zaczął funkcjonować samorządowy Program Naturalny Podkarpacki Wypas. Po 5 latach jego efekty są widoczne. Pogłowie zwierząt objętych projektem wzrosło z 6 tys do 16 tys. sztuk, zwiększyła się ilość pastwisk z 4.7 tys ha do 9 tys ha. Zaczęto tez wytwarzać sery dojrzewające oraz zwiększać produkcje wołowiny dobrej jakości. Do projektu wprowadzono także pszczelarzy fundując im drzewka miododajne.
Obecnie program nabiera kolejnego wymiaru: likwidacji poprzez wypas inwazyjnego chwastu - barszczu Sosnowskiego.
W tym roku na projekt przeznaczono 1 mln 800 tys zł, w kolejnych latach będą to kwoty 2.5 mln i 3,5 mln zł.
Projekt finansowany jest ze środków samorządu Podkarpacia i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie. Program wypasowy jest autorskim podkarpackim projektem mającym na celu wstrzymanie spadku hodowli bydła i zwiększenie produkcji mleka i mięsa wołowego.