Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie przygotowuje się do jubileuszu 115-lecia. To najstarsza szkoła zawodowa w mieście. Powstała podczas zaborów i była to pierwsza w Polsce Krajowa Szkoła Mleczarska. Kształciła kadrę dla powstających w kraju mleczarni.
Kierownikiem szkoły został Tadeusz Rylski, którego imię dziś nosi. Historię tej placówki można prześledzić w przyszkolnym Muzeum Mleczarstwa z unikalnymi zbiorami maszyn i urządzeń. Wśród absolwentów szkoły jest m.in. Kazimierz Rak, najbardziej znany rzeszowski cukiernik oraz tenor i solista Opery Bałtyckiej Paweł Skałuba.
Obecnie szkoła kształci 570 uczniów w 21 oddziałach, m.in. cukierników, kucharzy i piekarzy. Dostosowując się do potrzeb współczesnego rynku pracy, kształci także przyszłych pracowników portów i terminali lotniczych czy reklamy.
Uroczystości jubileuszowe odbędą się 1 maja w Filharmonii Podkarpackiej.