Historia i tradycje kulinarne pow. jarosławskiego w książce
fot. archiwum

„Smaki Ziemi Jarosławskiej” unikatową publikację pod takim tytułem wydało starostwo w Jarosławiu. Poświęcona jest historii i tradycjom kulinarnym powiatu.

Narracja wiedzie przez zwyczaje związane z chlebem, piwem, gorzałką, ale także piernikami i „jarosławską tradycją z sabaudzkim rodowodem”, czyli biszkoptami. Można znaleźć też informacje o winnicach i pasiekach. Są także rozdziały poświęcone rybom, oraz przetworom mięsnym i wędlinom, z których Jarosław również słynął i kontynuuje tę tradycję.

Ważną część książki zajmują dawne obrzędy i tradycje regionu.

Wydawnictwo jest jednym z elementów kampanii promocyjnej prowadzonej przez Starostwo już od kilku lat. Są m.in. limitowane przetwory i produkty regionalne pod tą marką, oraz strona internetowa z przepisami, prosto z kół gospodyń wiejskich.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: starostwo.jaroslaw.pl/turystyka/tradycje-kulinarne

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj