Średnie ceny żywności są w tym roku o o 3.3 procent wyższe niż w poprzednim.
Największy bo aż 16 procentowy wzrost był w przypadku warzyw podał Urząd Statystyczny w Rzeszowie. Do rekordowego poziomu 20 zł za kilogram wzrosła cena pietruszki, której kilogram kosztuje już 20 zł. Bardzo podrożały kapusta, ziemniaki i cebula. Wpływają na to różne czynniki, wśród nich koszty produkcji i robocizna.
Teraz znaczący wpływ ma niesprzyjająca pogoda - powiedziała dr Władysława Jastrzębska ekonomistka z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Gość Polskiego Radia Rzeszów podkreśla, że rosnące koszty życia, najmniej zamożnym obywatelom, rekompensują różne dodatki socjalne.
Władysława Jastrzębska skomentowała też zapowiedzi wzrostu minimalnej płacy od 2020 roku. Jej zdaniem jest tu wiele sprzecznych interesów, odbijających się zwłaszcza na pracodawcach, ale zważywszy na kryterium sprawiedliwości społecznej jest to dobre posuniecie.