Szerokie możliwości wykorzystania fasoli prezentowano na gminnej promocji "Pięknego Jasia" we Wrzawach, gdzie znajduje się najwięcej upraw tej odmiany.
Wrzawska Fasola Tyczna jest produktem regionalnym i jednym ze znaków rozpoznawczych Gminy Gorzyce. Sprzyja jej specyficzny mikroklimat dorzecza Wisły i Sanu oraz gleby o mocnym odczynie zasadowym, które nadają tamtejszej fasoli niepowtarzalny, słodkawy smak. Dlatego właśnie lista potraw z Pięknego Jasia staje się coraz bogatsza.
Jednym z ciekawszych przykładów jest wypiekany przez panie z miejscowych Kół Gospodyń Wiejskich, tort z fasoli. Ich kulinarne pomysły to również fasolowe placki i ciasteczka, a do bardziej pikantnych należą m.in. pasztet, pierogi, smalec wegetariański i fasola po wrzawsku. Swoją sławę ma już także wyrabiana na własne potrzeby we Wrzawach fasolowa wódka pod nazwą "Mocny Jaś".
Zajmujący się uprawą fasoli mieszkańcy podkreślają, że jest ona produktem ekologicznym i bogatym w cenne dla zdrowia mikroelementy.