Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna ruszyła z kampanią promującą proziaki. Dyrektor biura PROT uważa, że placek na bazie mąki, sody i maślanki może stać się symbolem tradycyjnej kuchni naszego regionu - takim jak dla Podhala oscypki.
Anna Brzechowska-Rębisz dodała, że Podkarpacie znane jest z tego, że ma tradycyjne potrawy, ale przeciętny turysta nie jest w stanie konkretnie wymienić, która z nich jest najbardziej charakterystyczna. Tymczasem proziaki to prosty i smaczny produkt, podawany w różny sposób, który można zabrać do plecaka na wycieczkę, a także zjeść w wykwintnej formie w bardzo dobrej restauracji.
Na profilu facebookowym Podkarpackie.Travel prezentowany jest film promujący proziaki. Magda Demkowicz z Bieszczadzkiej Szkoły Rzemiosł w Uhercach Mineralnych opowiada skąd pochodzi nazwa "proziak". W jakich okolicznościach je przyrządzano oraz czym jest proziakownia. Filmów będzie więcej, bowiem kampania promująca proziaki jeszcze się nie skończyła.