W Rzeszowie obchodzono Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Pierwszoklasiści ze Szkoły Podstawowej nr 13 wzięli udział w zajęciach edukacyjnych poświęconych zdrowemu odżywianiu. Spotkanie odbyło się w Filii nr 16 Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie, a prowadziła je Delfina Puskarz z Centrum Dietetycznego Naturhouse.
Dzieci miały okazję dowiedzieć się jaki wpływ na ich prawidłowy rozwój ma dieta bogata w warzywa i owoce oraz w jaki sposób komponować dzienny jadłospis. Uczniowie uczestniczyli także w zabawie edukacyjnej polegającej na rozpoznawaniu "dobrego" i "złego" jedzenia.
Obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjowane zostały w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques - organizację zrzeszającą szefów kuchni.