Konferencja naukowa poświęcona m.in. pasterstwu i kulturze wołoskiej w Ustrzykach Górnych rozpoczyna Redyk Bieszczadzki. Trwające trzy dni wydarzenie jest elementem projektu "Szlak Kultury Wołoskiej", którego liderem jest Stowarzyszenie "Pro Carpathia" z Rzeszowa. Jak poinformował przedstawiciel Stowarzyszenia - Krzysztof Zieliński przez weekend na turystów czeka mnóstwo atrakcji związanych z pasterstwem, m.in. kramy z regionalnymi serami i produktami lokalnymi.
W niedzielę po mszy polowej odbędzie się tradycyjne mieszanie owiec, zapalenie watry i pieczenie jagnięcia. Dla gości przygotowano gry i zabawy pasterskie (kto wygwiżdże juhasa), geocaching lokalny w okolicach Ustrzyk Górnych, pokazy łucznictwa, warsztaty z przędzenia wełny owczej, warsztaty muzyczne oraz taneczne dla dzieci. Choć pasterstwo w Bieszczadach się dopiero odradza, są tu już naprawdę duże stada, np. w okolicy Komańczy wypasane jest stado liczące 2,5 tys. sztuk owiec.
Celem Wołoskiego Szlaku Kulturowego jest odrodzenie w górach pasterstwa i związanej z nim tradycji. W jego wytyczaniu uczestniczy pięć przygranicznych regionów Polski i Słowacji Na ten cel z unijnego programu transgranicznego Polska - Słowacja przeznaczono milion euro.
Program imprezy:
piątek, 19 maja – panel dla gości zaproszonych
08.00-10.15 zakwaterowanie i rejestracja uczestników,
10.15-10.30 otwarcie konferencji przez gospodarza Redyku - Gazda Lokalny,
10.30-11.00 „Efekty dodatnie projektu Szlak Kultury Wołoskiej” – przedstawiciel Partnera wiodącego projektu,
11.00-11.45 „Pasterze, a projekt Szlak Kultury Wołoskiej na pograniczu polsko-słowackim” - Józef Michałek przedstawiciel partnera projektu,
11.45-12.15 przerwa kawowa,
12.15-12.45 „Zmiany w przepisach dotyczące sprzedaży produktów rolnych” – Ludmiła Chmielowska, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale,
12.45-13.30 „Formalności związane ze zgłoszeniem serów regionalnych do instytucji rejestrujących” - Jolanta Harna,
13.30-14.15 „Wpływ zrealizowanych projektów przyrodniczych, a atrakcyjność turystyczna Karpat” – Patrycja Adamska, koordynator projektu „Karpaty łączą”,
14.15-15.15 przerwa obiadowa,
17.00 spędzenie owiec do miejsca specjalnie przygotowanego pod Zajazdem Pod Caryńską,
18.00 degustacja produktów pasterskich,
19.00 występ amatorskich zespołów folkowych (Kapela z Przypadku akustycznie).
sobota, 20 maja
12.00 prezentacja produktów pasterskich/stoisk serowarskich, zielarskich oraz innych produktów lokalnych,
12.00 warsztaty zielarskie dla młodszego i starszego,
14.00 tradycyjne mieszanie owiec, poświęcenie owiec, wody, szczypek drewna, zapalenie watry, pieczenie jagniątka, gry i zabawy pasterskie (kto wygwiżdże juhasa), geocaching lokalny w okolicach Ustrzyk Górnych, strzelanie z łuku / pokazy łucznictwa, warsztaty z przędzenia wełny owczej, warsztaty muzyczne oraz taneczne dla dzieci - zespół Katarzyna Jackowska i zespół „Jazgodki”,
20.30 występ amatorskiego zespołu folkowego - Dollars Brothers.
niedziela, 21 maja
10.00 wyprowadzenie owiec w stronę miejsca wypasowego Caryńskie,
13.00 pokazy serowarskie przy bacówce w dawnej wsi Caryńskie.