Świadomość ekologiczna polega także we wspieraniu rodzimych wytwórców zdrowej żywności - uważają członkowie Stowarzyszenia Form Różnych w Łańcucie, którzy realizują projekt "Bardziej świadomi, bardziej eko".
Zachęcają oni do kupowania żywności nieprzetworzonej u rolników ekologicznych. Zdaniem Dagmary Kitler prowadzącej warsztaty ekologiczne poświęcone zdrowej żywności, zamiast kupować w zimie importowane pomidory warto sięgnąć po rodzime marchewki, buraczki czy kapusty.
Można też samodzielnie wypiekać chleb na zakwasie i cieszyć się ze dostarczamy organizmowi naturalną pozbawioną środków chemicznych żywność.
Pomysłodawcy projektu chcą edukować nie tylko w zakresie ekologicznej żywności, ale także naturalnych samodzielnie robionych kosmetyków i środków czystości.
Projekt "Bardziej świadomi, bardziej eko" realizowany jest w Łańcucie z grantów Fundacji Orlen. Potrwa do maja 2020 roku.