Nie wszystkie podkarpackie lokale i punkty gastronomiczne trzymają reżim sanitarny. Tak wynika z kontroli Sanepidu. Państwowa Inspekcja Sanitarna skontrolowała w ub. tygodniu blisko 40 obiektów na Podkarpaciu. Inspektorzy odwiedzili restauracje, bary, stołówki, wytwórnie ciast i lodów, domy weselne, punkty sprzedaży serów regionalnych, oraz sklepy spożywcze.
W czterech obiektach stwierdzono nieprawidłowości i uchybienia. To m.in. brak bieżącej ciepłej i zimnej wody w obiekcie, brak ekranów zatrzymujących owady w oknach otwieranych, zniszczona suszarka w pomieszczeniu zmywalni, brak orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością, wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia, oraz zły stan sanitarno-porządkowy.
4 osoby winne zaniedbań ukarano grzywnami i wydano 2 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych.