Na Podkarpaciu i w Województwie Preszowskim na Słowacji powstaje turystyczny Szlak Historycznych Receptur. Połączy miejsca związane z rzemieślniczym wytwarzaniem produktów regionalnych takich jak: piwa, wina, naturalne nalewki, miody pitne oraz przekąski i potrawy tradycyjne. Celem projektu jest promocja produktów, które powstają z naturalnych składników na bazie klasycznych receptur dzięki pasji ludzi zaangażowanych w ich wytwarzanie.
Projekt realizuje Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna wspólnie z Euroregionem Karpackim Północnej Słowacji. Obecnie trwają rozmowy z potencjalnymi obiektami i osobami, które chciałyby znaleźć się na Szlaku - poinformowała dyrektor biura PROT Anna Brzechowska - Rębisz
Działania w ramach realizowanego projektu obejmą m.in.: stworzenie oferty komercyjnej Szlaku, warsztaty i konferencję dla uczestników projektu, uruchomienie strony internetowej Szlaku oraz dedykowanej aplikacji, jak również wydanie materiałów papierowych takich jak przewodnik, folder oraz mapa. Projekt jest finansowany przez UE w ramach programu Interreg Polska - Słowacja 2014-2020.