Podkarpaccy producenci żywności liczą na eksport tradycyjnych produktów do Stanów Zjednoczonych i państw azjatyckich. W USA mieszka ok. 10 milionów osób polskiego pochodzenia, które szukają smaków kraju rodzinnego. Przekonali się o tym członkowie klastra Podkarpackie Smaki, którzy wrócili z targów żywności w Nowym Jorku i Tokio.
Wysokiej jakości produkty spożywcze z Podkarpacia mają szansę na korzystny eksport - uważa Paweł Krajmas ze Stowarzyszenia Polska Ekologia, dyrektor Zakładów Mięsnych Jasiołka z Dukli. Atutem podkarpackich produktów jest ich specyfika i przyzwoita cena.
Problemem jest słaba promocja i braki organizacyjne w handlu zagranicznym. Paweł Krajmas liczy na dobrą współpracę z Centrum Logistycznym Cargo na lotnisku w Jasionce. Barierą eksportową przetworów mięsnych do Azji są ograniczenia w związku z występowaniem w naszym kraju afrykańskiego pomoru świń.