Większe pogłowie bydła na Podkarpaciu
Fot. Flickr

W Polsce zwiększyło się pogłowie bydła. Po raz pierwszy od 2008 roku. Z danych GUS wynika, że w ujęciu rocznym jest to wzrost w skali kraju o 1 procent , na Podkarpaciu o 0,7 proc.

Mają na to wpływ rosnące ceny mleka w kraju i za granicą, a także wzrastające ceny żywca wołowego. W przypadku podkarpackich gospodarstw eksperci doradzają dwukierunkowość produkcji, czyli wybór ras mleczno- mięsnych. W naszym górzystym regionie bardzo sprawdza się rasa simentalska. Dwukierunkowość daje stabilizację opłacalności w przypadku spadku cen na mleko czy żywiec .

Na koniec zeszłego roku, na Podkarpaciu zewidencjonowano 95,5 tys. sztuk bydła, w tym blisko 55 tys. krów.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

  • 22 Sty, 2021
    100 mln złotych z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych
    100 mln złotych z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych
    Do 2022 roku zostaną wyremontowane wszystkie drogi wojewódzkie, zniszczone w ubiegłym roku, podczas czerwcowej powodzi. Na ten cel województwo podkarpackie...
  • 18 Sty, 2021
    Drogi na Podkarpaciu
    Drogi na Podkarpaciu
    Zróżnicowanych warunków muszą spodziewać się kierowcy przemierzający nasz region – wynika z komunikatu Podkarpackiego Zarządu Dróg Wojewódzkich. Najwięcej utrudnień napotkamy w Beskidzie i...
  • 16 Gru, 2020
    Budowa gazociągów
    Budowa gazociągów
    Prawie 160 km długości mają łącznie dwa wielkie gazociągi powstające na Podkarpaciu. To element europejskiego systemu, który ma nam zapewnić...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj