Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki na liście pretendentów do "7 Nowych Cudów Polskich". Ten jedyny "żywy" szlak kulinarny w województwie podkarpackim i jeden z największych w Polsce ma szansę znaleźć się na liście tworzonej przez Miesięcznik National Geographic Traveler.
Nasz Szlak - z numerem 17 - ma 31 konkurentów z całej Polski. Głosowanie trwa do 31 sierpnia. Każdy uczestnik plebiscytu może zagłosować i wziąć udział w konkursie raz na 24 godziny.
Krzysztof Zieliński, animator Szlaku administrowanego przez Stowarzyszenie "Pro Carpathia" podkreśla, że znajdują się na nim gospody, zajazdy, oberże, karczmy, szynki, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, cukiernie i winnice. To miejsca, gdzie promuje się wydobyte często z niepamięci dawne dania i potrawy.
Na przykład w zamku w Dubiecku można spróbować prawdziwej kuchni myśliwskiej czy staropolskiej. Unikalny Placek Gigant z jagodami znajdziemy w jedynym miejscu w Polsce - w Chacie Wędrowca w Wetlinie. Pieczona gicz barania jest w Zajeździe Pod Caryńską w Ustrzykach Dolnych, a unikalne dania kuchni lasowiackiej w Restauracji Magnackiej w Baranowie Sandomierskim i w Karczmie Polskiej w Mielcu.
Na Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki można głosować na stronie www.7cudow.national-geographic.pl.