Wzrost cen żywności jest coraz bardziej odczuwalny. Dotyczy to zwłaszcza masła, Kostka kosztuje już ponad 6 zł. Jest to spowodowane niedoborem mleka na rynku po uwolnieniu kwot mlecznych a także zwiększonym popytem eksportowym. Zdaniem ekonomistki dr Władysławy Jastrzębskiej masło nie powinno już drożeć, ale może dojść do poziomu cen w sąsiednich krajach Unii Europejskiej.
Odnosząc się do wysokich cen owoców gość Radia Rzeszów przypomina, że brak krajowej produkcji wynika z wyjątkowo niekorzystnych warunków atmosferycznych w okresie wiosennym. Niedobory rynkowe uzupełniają owoce importowane, ale na zniżkę ich cen nie ma co liczyć, bo regulują to prawa rynkowe.
Dr Jastrzębska zwraca uwagę, że może jeszcze podrożeć wieprzowina i jej przetwory. Ma to związek z pewną prawidłowością w tej produkcji, objawiającą się naprzemiennymi cyklami opłacalności i jej braku.
Gość Radia Rzeszów zauważa, że prognozy inflacji podawane przez NBP i GUS się różnią i oscylują od 2,5 do ponad 3,5 proc. Wyższa stopa inflacji oznacza zwiększone wpływy do budżetu państwa, ale równocześnie kłopoty finansowe najmniej zarabiających obywateli.
Dr W. Jastrzębska o rosnących cenach
- 08 Sie, 2017 08:48
- Skomentuj jako pierwszy!
Etykiety
Skomentuj
Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl