Czwartą już książkę kucharską wydało Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Taki jest efekt organizowanych w skansenie cyklicznych warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Babcię Janinę, czyli Janinę Olszowy.
Podczas prowadzonych przez nią zajęć uczestnicy poznawali potrawy kuchni lasowiackiej. Najnowsza publikacja pt."W głąb kuchni" zawiera kilkanaście receptur na przysmaki z kapusty. Są m.in. przepisy na gołąbki, bigosy, pierogi i łazanki, które przygotowali uczestnicy ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych. Opatrzono je uwagami i poradami pani Janiny Olszowy. Całości dopełnia tekst dr Izabeli Wodzińskiej, która zabiera czytelników w głąb staropolskiej kuchni i opowiada o popularności kapuścianych potraw w jadłospisie szlacheckim.
Wcześniejsze książki kucharskie - wciąż dostępne na rynku księgarskim - to "Nasze kasze" z przepisami na potrawy a kaszy i "Grochem o Kuchnię" na potrawy z grochu.